7.5.07

sd behåller färgerna trots allt

i dagens metro står det på sidan 2 om de programförslag som ska tas upp i årskongressen.
förslagen som räknas upp är följande:
  • tio år för medborgarskap - man ska alltså ha bott i sverige i tio år för att få ansöka om svenskt medborgarskap.
  • permanent uppehållstillstånd bör avskaffas
  • asylsökande som begår brott ska utvisas direkt
  • den som gömmer illegala flyktingar ska dömas till fängelse
  • skollov ska endast gälla för traditionellt svenska och kristna högtider samt att svenska kyrkan får vara enda samfund som får verka i skolan
  • religiösa byggnader med "en för svensk byggnadstradition främmande arkitektur" ska inte få byggas
  • avgift motsvarande ett basbelopp för att få hit sin make/sambo, samt att man kan uppvisa att man har lämplig bostad och tar försörjningsansvar

nyckelordet för sd är här assimilering och vidare i artikeln berättar matti karlsson, partistyrelsemedlemmen för sd, att för att underlätta denna assimilering ska invandringen från "kulturellt avlägsna länder" starkt begränsas, vilket han menar vara främst från den muslimska världen, enligt artikeln i metro.

vidare berättar svd:

[partistyrelsen] medger att partiet saknar politiska program för tunga områden som sjukvård, miljöpolitik och utrikespolitik. handlingarna som nu skickats ut till riksårsmötets 180 ombud och 50 suppleanter innehåller bara två politikområden.

tyngst är det invandrarpolitiska programmet, på lite drygt sex sidor. där vill sd bland annat ha skarpa krav för medborgarskap, mindre invandring från "kulturellt avlägsna länder".

handlingsplanen för äldreomsorgen är på lite drygt tre sidor. där talar sd för nationella kvalitetskrav, mer forskning och utbildning, kommunala äldreskyddsombud, medicinsk kompetens, kostfrågor, valfrihet, rätt till boende och social samvaro, stöd till anhöriga, avlastning samt uppsökande och flexibel vård i både offentlig och privat regi.

sd har länge jobbat på att ta bort stämpeln som främlingsfientligt parti. men förslagen visar ju svart på vitt vad som är deras politik. och att deras politik går ut på att skilja människor åt.

när man grundade usa hade man en tanke att alla var jämlika. men slaveriet gav landet en hycklande eftersmak och det var inte förrän lincoln blev president som denna tanke ställdes på sin spets. det är inte för inte som jag känner samma hycklande eftersmak när ett parti som sd säger sig icke vara främlingsfientligt, men uppvisar samma attityd till religionsfriheten, en av de fyra grundlagarna, som förenta staternas 1700-tal visade "all men are equal".

No comments: